کیست پوستی چیست؟ پیشگیری و درمان کیست های پوست
پوست در تنظیم دمای بدن، دفاع در برابر عفونت و سایر عوامل محیطی، محافظت از بدن در برابر مواد مضر خارجی مانند مواد سمی و اشعه ماوراء بنفش، نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. برخی از سلولهای پوستی پروتئینی به نام کراتین را تولید می کنند و به سمت لایه های سطحی پوست یعنی اپیدرم می آورند. زمانی که عملکرد این سلولها بنابه دلایلی دچار اختلال شوند، این کراتینها به جای آمدن به سطح پوست در زیر و عمق پوست میمانند و کیست پوستی را ایجاد می کنند. کیست های پوستی تنوع زیادی دارند و در مناطق مختلفی از پوست مثل سر، صورت، مچ دست و پا، خط باسن و... را درگیر می کنند. هر کسی با هر سن و جنسیتی ممکن است با کیست پوستی مواجه شود و برای درمان کیست پوستی خود دنبال راه حل باشد. برای درمان کیست زیر پوست نیاز دارید که علت ایجاد کیست را بدانید. در اکثر موارد، کیست پوستی و زیر پوستی خوش خیم است و به راحتی درمان می شود.
- کیست پوستی چیست؟
- علت اصلی تشکیل کیست زیر پوستی چیست؟
- چه کسانی بیشتر مبتلا به کیست پوستی میشوند؟
- انواع کیست های زیر پوستی کدامند؟
- روش های درمان کیست های پوستی
- مراقبت های بعد از درمان کیست پوستی
- آیا کیست های زیر پوستی می توانند سرطانی باشند؟
- آیا کیست های زیر پوست دردناک هستند؟
- روشهای پیشگیری از کیست پوستی
کیست پوستی چیست؟
کیست پوستی یک اختلال پوستی شایع و غالبا ًبی ضرر است که در اکثر موارد خود به خود درمان می شود. در واقع کیست پوستی یک توده یا بافت کیسه ای گرد و برجسته ی پر از مایع در زیر پوست است که داخل آن از لیپید، هوا، مایع، کراتین یا مخاط پر شده است. بیشتر کیستها خوش خیم و غیر سرطانی هستند؛ اما به نوع کیست بستگی دارد. رشد کیستهای پوستی بسیار کند بوده و معمولاً از مرکز تیره رنگ کیستها، مایع داخل آن را خارج می کنند.
علت اصلی تشکیل کیست زیر پوستی چیست؟
در پدید آمدن کیستهای واقعی و کیستهای کاذب عوامل مختلف دخیل هستند، ازجمله:
- عفونت ها
- بیماری های ارثی
- ویژگی های ژنتیکی
- التهاب مزمن
- انسداد مجاری و تجمع مایعات در زیر پوست
- تومورها
- بیماریهای مزمن التهابی
- نقص در چرخه تقسیم سلول ها
- یک جراحت که باعث آسیب به جداره رگ ها شود.
- نقص تکاملی در جنین در حال رشد
- مبتلا شدن به یک عفونت انگلی
چه کسانی بیشتر مبتلا به کیست پوستی میشوند؟
- داشتن برخی اختلالات ژنتیکی
- آسیب به پوست
- بلوغ
- سندرم گاردنر
- سندرم پاکونیشی مادر زادی نوع 2
- سندرم خال سلول پایه
انواع کیست های زیر پوستی کدامند؟
- کیست اپیدرموئید
- کیست قطبی
- کیست شالازیون (میبومیا)
- کیست سباسه
- کیست پستان
- کیست گانگلیون
- کیست پیلونیدال
- کیست بیکر
- کیست مخاطی
- کیست پرینورال
روش های درمان کیست های پوستی
برای درمان کیست ممکن است متخصصین روشهای مختلفی را پیشنهاد و تجویز کنند. خیلی از کیستها آنقدر جدی نیستند که پزشک روش درمانی بهخصوصی تجویز کند؛ اما بهطورکلی آنها برای کنترل کیستهای پوستی بهخصوص در ناحیه صورت چند روش درمانی را توصیه میکنند. متداولترین درمانهای پزشکی کیست صورت عبارتاند از:
- تخلیه با سوزن
یکی از روشهای درمان کیستهای پوستی و کیست صورت استفاده از سوزنهای استریل تحت نظارت پزشک است. در این روش متخصص بهوسیله سوزنهای تمیز مایعات و دیگر مواد داخل کیست را تخلیه میکند.
- تجویز دارو
برخی از داروها میتوانند در کاهش علائم و بهویژه التهاب ناشی از کیست پوستی مؤثر باشند. پزشک با تجویز و تزریق برخی از داروهای کورتیکواستروئید تلاش میکند علائم کیست را بهبود ببخشد.
- جراحی
به ندرت پیش میآید که پزشک برای درمان کیستهای صورت از روشهای جراحی استفاده کند. اغلب کیستهایی که در پوست سر یا پشت گوش ایجاد میشوند همچون کیست پیلار و سباسه به این روش تحت درمان قرار میگیرند.
مراقبت های بعد از درمان کیست پوستی
پزشک برای مراقبت از جراحی کیست پس از عمل دستورالعمل هایی به بیمار ارائه می دهد. این موارد می توانند شامل توصیه های زیر باشند:
- زخم را با یک بانداژ خشک بپوشانید. امکان دارد زخم به مدت چند روز ترشحات داشته باشد که تعویض بانداژ توصیه می شود.
- در صورتی که گاز درون زخم قرار گرفته باشد باید برای برداشتن آن به مطب پزشک مراجعه کرد. البته ممکن است پزشک نحوه خارج کردن گاز را به بیمار آموزش دهد.
- باید داروهای آنتی بیوتیک خوراکی را حتی در صورت التیام زخم به طور کامل مصرف کرد.
- پماد ها و کرم های آنتی بیوتیک را به گونه توصیه شده مصرف کنید.
- داروهای مسکن تجویزی یا بدون نسخه را به گونه تجویز شده مصرف کنید.
آیا کیست های زیر پوستی می توانند سرطانی باشند؟
معمولاً این دسته از غده های توده چربی و کیست ها سرطانی نیستند؛ اما در صورتی که به تغییرات توده چربی و نحوه رشد آن توجه نشود، ممکن است خطرات جدی برای سلامتی انسان به همراه داشته باشد.
آیا کیست های زیر پوست دردناک هستند؟
در برخی موارد غده های چربی زیر پوست می توانند دردناک باشند؛ اما برخی از کیست های زیر پوستی نیز دردناک نیستند. در صورتی که این کیست ها به اعصاب فشار آورند یا عروق خونی از درون آنها عبور کند، می توانند دردناک شوند. همچنین به محض عفونی شدن درد غیر قابل تحملی دارند.
روشهای پیشگیری از کیست پوستی
بیشتر انواع کیست ها قابل پیشگیری نیستند؛ اما چند استثنا نیز وجود دارد. کسانی که مستعد ابتلا به کیست تخمدان هستند میتوانند تحت نظر پزشک با مصرف داروهای هورمونی ضد بارداری از تشکیل کیستهای جدید جلوگیری کنند. در خصوص کیستهای مویی امکان پیشگیری با رعایت بهداشت پوست و مو و تمیز نگهداشتن پوست وجود دارد. خودداری از نشستن طولانیمدت نیز در پیشگیری از کیستهای مویی مؤثر است. شستن مرتب صورت با یک پاک کننده ملایم می تواند به جلوگیری از مسدود شدن مجاری چربی کمک کرده و از تشکیل کیست شالازیون پیشگیری کند.
آدرس : اصفهان ، خیابان وحید ، چهارراه خاقانی ، ساختمان وحید ، طبقه 5 ، واحد 20
تلفن : 44441040نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .